Elevii piteşteni preferă şaorma chiar dacă au posibilitatea să mănânce sănătos. Pe la ora prânzului, la shaormeriile din oraş, în speial la cele din centru se face coadă. Elevii sossesc să-şi cumpere mâncarea de prânz, aproape întotdeauna aceeaşi: produsele de fast-food.
În anumite unităţi şcolare există şi posibilitatea de a mânca o masă caldă, la cantină, dar aceste unităţi sunt puţine şi nu prea au clienţi.
Lista alimentelor recomandate, pe dos
Elevii sunt cei clienţii cei mai fideli ai magazinelor tip fast-food din oraş. Aşezate stratecic, în apropiere de şcoli şi liceele, shaormeriile nu o duc niciodată rău. Elevului i se face foame şi intră să-şi cumpere mâncare. „La prânz îmi iau shaorma sau kebab, depinde câţi bani am la mine. Dacă nu am bani, mănânc un corn ceva. Ce să fac, să vin de acasă cu mâncare gătită? Şi dacă îmi cumpăr, nu prea ma ce şi de unde, că numai din astea găseşti”, spune Marius, 17 ani, elev la Colegiul Liceal „Ion Barbu”.
În majoritatea cazurilor, în incinta unităţilor şcolare nu se mai vând produse de fast-food. Există însă şi excepţii, când la chioşcurile din curtea şcolii se comercializează asemenea produse din simplul motiv că se vând bine. De fructe nici nu vine vorba, chiar dacă la magazinele din incinta şcolilor se mai găsesc şi asemenea alimente.
„Acesta este unul dintre motivele pentru care s-a dorit introducerea la nivel naţional a fructelor, pe lângă corn şi lapte, pentru copii din clasele primare, pentru a-i face să consume şi alimente sănătoase”, spune dr. Mioara Bucur, director adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Argeş.
Alternativa cantinei mai ieftină ca o shaorma
În cantina Grupului Şcolar „Astra” din Piteşti, una dintre puţinele instituţii unde există şi cantină mai mănâncă elevii cazaţi la internat şi o parte dintre profesori şi păersonalul didactic.