Există o strânsă relaţie între dietă şi sănătatea mentală, susţin experţii americani în probleme de prevenire a pierderii memoriei. Cele mai multe experimente efectuate în ultimii 10 ani Există o strânsă relaţie între dietă şi sănătatea mentală, susţin experţii americani în probleme de prevenire a pierderii memoriei. Cele mai multe experimente efectuate în ultimii 10 ani au cercetat rolul antioxidant al alimentelor crude.
Odată cu trecerea anilor, celulele sistemului nervos central se confruntă cu un declin de funcţionare. Testele efectuate pe animalele de laborator au urmărit să blocheze declinul funcţionării creierului, provocat de trecerea timpului. În acest sens, cobaii au fost hrăniţi cu patru regimuri alimentare diferite, pe categorii de vârstă. La sfârşitul experimentului, rozătoarele au fost retestate. La cobaii care au fost hrăniţi cu căpşuni, coacăze negre sau spanac, testele mentale s-au soluţionat incredibil de bine! Alte teste au demonstrat că dieta cu coacăze negre a rezolvat problemele de coordonare a mişcărilor şi echilibru pentru toţi subiecţii. Fireşte, efectul acestei hrane este valabil şi asupra mamiferelor mari, adică la oameni. Concluzia studiilor pe această temă precizează că, pentru a ne proteja creierul de declin, trebuie să intervenim prin nutriţie, optând pentru un regim alimentar bogat în fructe şi legume, cu activitate antioxidantă, puternică: varză creaţă, spanac crud sau opărit, broccoli, varză de Bruxelles, fasole gătită. Fireşte, în funcţie de sezon, în hrana cotidiană le vom include şi pe cele trei "vedete" amintite în experimentele prezentate - spanacul, căpşunile şi coacăzele.