Preparatele din carne şi grăsimile de pe mesele tradiţionale, împreună cu băuturile alcoolice, dar şi cu sucurile sau dulciurile servite produc deseori probleme digestive. Aşa că nu sunt puţini cei care ajung la Urgenţe a doua zi de Crăciun! Dr. Andreea Dovlete, medic specialist cardiologie la Spitalul Sanador, ne spune cum să evităm astfel de neplăceri.
Alergi zile la rând după cele necesare pentru masa de Crăciun, munceşti ore în şir preparând bunătăţi şi, fireşte, abia aştepţi să te înfrupţi din ele.
Dar, dacă vei sări calul, mâncând cum şi cât nu trebuie, se prea poate să ai probleme digestive. Mai ales dacă ai ţinut post, consecinţele pot fi dezastruoase pentru organism!
Mănâncă încet, mestecă bine
Felul în care mănânci contează foarte mult: aminteşte- ţi că digestia începe în gură. Mănâncă încet şi savurează fiecare înghiţitură.
Astfel, organismul va avea timp să prelucreze şi să asimileze toate alimentele, iar senzaţia de saţietate se va instala mai devreme.
Nu îţi umple farfuria
Moderaţia e cheia succesului atunci când vine vorba despre alimentaţie. Porţiile contează mult chiar şi la masa tradiţională de Crăciun, aşa că nu e indicat să-ţi umpli farfuria. Gustă câte puţin din toate, ca să nu ai senzaţia de prea plin.
Legume: cât mai multe
Prin tradiţie, masa de Crăciun “înseamnă” multă carne şi preparate grase. Ajută- ţi organismul să facă faţă asaltului proteinelor şi lipidelor consumând şi legume. Cât mai multe. Sub formă de salate sau de antreuri.
Fă mişcare
Noi, românii, suntem obişnuiţi să stăm la masă, de Sărbători, mai multe ore la rând, alternând reprizele de ospăţ culinar cu cele în care “stropim bucatele” cu băuturi alese.
Greşit! Printre îmbucături şi picături, trebuie să faci şi mişcare. O scurtă plimbare în aer liber, între felul principal şi desert, ajută digestia. Atenţie şi la excesul