După liceu a lucrat ca lăcătuş mecanic, s-a căsătorit şi părea că viaţa va avea o evoluţie liniară. După revoluţie, viaţa sa s-a schimbat.
A fost şi a rămas un luptător.
„A trebuit ca în permanenţă să lupt pentru familie, pentru copii, pentru bunăstarea lor. Nu a fost nicicând uşor pentru că mereu a trebuit să fac ceea ce trebui şi mai rar ceea ce mi-ar fi plăcut să fac. Dar dintotdeauna am considerat că soarta îi ajută pe cei îndrăzneţi şi am luptat cu greutăţile, nu m-am dat bătut niciodată", ne-a mărturisit Iulian Gheorghe.
Acum trei ani a primit o ofertă la care nu se aştepta. Anume de a se reprofila ca patiser.
„Am considerat că o meserie în plus nu strică. Cum întotdeauna mi-a plăcut să fac prăjituri de casă, am zis că nu strică să fac dintr-o plăcere de duminică o meserie. Am urmat un curs intensiv şi uite aşa am ajuns să fac Kurtos Kalacs sau colaci secuieşti. Mărturisesc că mă bucur că atunci când mi s-a propus să mă reprofilez, nu am refuzat", ne-a declarat „nea Ilie", cum îl strigă copiii liceului „Murgoci", care în pauza mare ies cu mic cu mare să cumpere deliciosul produs transilvănean.
Greutăţile trebuie îndulcite
Acum pregăteşte aluatul după un anumit tipic, lasă coca să respire exact atât cât trebuie.
„Contează foarte mult să ştii perfect cât trebuie să stea aluatul la dospit. Dacă stă prea mult coca iese prea umflată şi este lipsită de dulceaţă. Dacă stă prea puţin, aluatul iese greu şi nu pică bine la stomac. Am învăţat, după culoare şi aspect, să ştiu când este numai bun de întins pe mosorul de lemn, care băgat în cuptor dă colacul secuiesc", ne-a explicat patiserul.
A fost în Ardeal şi a făcut acolo Kurtos Kalacs în faţa ungurilor care sunt atât de mândri de prăjitura lor şi care nu ar spune nimănui toate secretele preparării.
"Cu toate acestea am avut oca