Speculantii cumpara cantitati mari de legume de la producatorii particulari, pe care le vind apoi mai scump "Samsarii se sfatuiesc intre ei, aliniaza preturile, au acte, totul este legal. Nu pot fi descoperiti", afirma reprezentantii Administratiei pietii Un samsar din piata de legume Botosani cistiga zilnic, numai vinzind rosii, aproape 500.000 de lei. Adevaratii producatori, care ar comercializa de exemplu acest produs la preturi mult mai mici, in jurul a 3.500 de lei pe kilogram, sint scosi de pe piata. Nu prin forta, nu prin amenintari. Pur si simplu toata marfa lor este achizitionata de terte persoane, care practicind preturi mai mari, aliniate la acelasi nivel, obtin profituri imense. Un produs, in piata, are la toti comerciantii acelasi pret. Economia de piata, bazata pe raportul dintre cerere si oferta, pe calitatea marfurilor si preturi variate, a incetat de mult sa mai functioneze in Botosani, cel putin in ceea ce priveste legumele. Peste tot sint aceleasi preturi ca inainte de 1989, numai etichetele lipsesc. Mecanismul este simplu. "Vind aproape zilnic cite 1.000 de kilograme de rosii. Nu ma intereseaza cui le dau, nu ma intereseaza ce se face cu ele dupa aceea. La ora 12-13, in fiecare zi, nu mai am marfa. Zilnic vind acelorasi persoane, rosii. Nu stiu ce fac cu ele. Cred ca le vind in piata", declara un producator din satul Matca, judetul Galati. Rosiile sint cumparate de la producatori cu 3.500 de lei kg, in cantitati mari. Ele sint revindute pe piata cu 4.500-5.000 de lei kilogramul. Diferenta este de 1.500 de de lei, care intra direct in buzunarul intermediarului, care, nefacind altceva decit sa transporte niste legume, obtine profituri imense. Pentru orice produs comercializat de samsari adaosul la vinzarea in piata este de 1.000-1.500 de lei. Taxa pe zi pentru o taraba in hala de legume este de 9.000 de lei, platita din profitul obtinut din vinzarea