Răcirea bruscă a vremii din ultimele zile vine ”la pachet” cu cele mai frecvente afecţiuni din lunile de toamnă-iarnă şi anume virozele respiratorii. Medicii ne învaţă cum să ne ferim de îmbolnăviri, dar şi ce să mâncăm pentru a ne întări sistemul imunitar.
Virozele respiratorii sunt boli infecţioase acute, contagioase, provocate de diferite tipuri de virusuri cu afinitate crescută pentru căile respiratorii. Incidenţa acestor afecţiuni este crescută în anotimpul rece. Sursa de infecţie este reprezentată de persoanele bolnave şi de cele purtătoare de virusuri, care sunt aparent sănătoase. Căile de transmitere pot fi directe, prin intermediul picăturilor de secreţie nazofaringiană care ajung în aer prin: vorbit, strănut, râs sau tuse şi indirecte, prin mâini sau obiecte.
Odată cu coborârea mercurului din termometre, primele cazuri de viroze respiratorii au fost înregistrate la spitalul din Sibiu.
”Pacienţii au vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani, iar marea majoritate sunt femei. Formele de boală nu au fost foarte grave, iar pacienţii au plecat acasă cu recomandări”, explică Decebal Todăriţă, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.
Cum ne ferim de viroze
Medicii spun că putem evita îmbolnăvirile dacă respectăm o serie de recomandări simple, cum sunt păstrarea unei igiene corporale riguroase, cu spălarea frecventă a mâinilor, ori de câte ori este nevoie, dar mai ales după suflarea nasului, tuse, strănut şi contactul cu persoane bolnave; evitarea, pe cât posibil, a aglomerărilor umane şi a contactului cu persoanele bolnave sau suspecte de gripă; utilizarea de batiste igienice personale, în caz de tuse sau strănut precum şi aerisirea încăperilor sau a birourilor, cu menţinerea unei temperaturi de 20-21 grade Celsius.
Iar dacă apar simptomele răcelii, sub nicio for