Locul porumbului în economia americană este asigurat. Congresul SUA a aprobat, anul trecut, subvenţii în valoare de 190 de miliarde de dolari pentru agricultori. Mare parte din bani au mers la cultivatorii de porumb.
Locul porumbului în economia americană este asigurat. Congresul SUA a aprobat, anul trecut, subvenţii în valoare de 190 de miliarde de dolari pentru agricultori. Mare parte din bani au mers la cultivatorii de porumb.
Au americanii nevoie de mai mult porumb? – se întreabă realizatorii unui film documentar intitulat ”King Corn” (Regele porumb). În documentar, doi prieteni de facultate, Ian Cheney şi Curt Ellis încearcă să răspundă la această întrebare. Ei fac un experiment, pe durata a trei ani, în care plantează o suprafaţă în statul Iowa cu seminţe de porumb modificat genetic (MG), “hrănite” din belşug cu erbicide puternice. Când producătorii încearcă să introducă în sistemul alimentar porumbul obţinut în Iowa, ei întâmpină o serie de dificultăţi şi trebuie să facă faţă unei tirade de întrebări legate de modul în care americanii sunt nevoiţi să consume alimente grase pe bază de porumb. Deşi bobiţele aurii arată apetisant, ele nu au nici un gust, susţin cei doi realizatori ai documentarului. Porumbul de Iowa devine aliment procesat sub forma siropului cu grad ridicat de fructoză, maltodextrină, dextroză, sorbitol sau nutreţ pentru animale.
SUPRAPRODUCŢIE. Ian şi Curt explică cum Statele Unite, care înregistrează an de an superproducţie la porumb, nu pot oferi americanilor alimente sănătoase. Ei vorbesc, în context, despre motivele pentru care vacile crescute pentru carne şi hrănite cu iarbă sunt mult mai sănătoase decât cele hrănite cu porumb. Un regim alimentar pe bază de porumb dăunează vitelor, pentru că porumbul conţine mult mai multe grăsimi saturate decât cele aflate în iarbă. Nesănătoase sunt şi băutur