CAIET DE RETETE In timpul unui meci, orice sportiv are nevoie de energie pentru a alerga si pentru a suta cu forta direct in poarta. Asa ca este foarte important ceea ce mananca, deoarece alimentele pot face diferenta intre o victorie si o infrangere. Sunt recomandate preparatele care contin fibre sau carbohidrati, care sunt fierte sau coapte in loc sa fie prajite.
Regula numarul 1 in dieta unui fotbalist: nu se mananca nimic cu trei ore inaintea meciului, oricat de greu ar fi. Explicatia este urmatoarea: inima trebuie sa pompeze mai mult sange in timpul digestiei, in detrimentul muschilor. Atunci cand fotbalistul face efort, inima sustine activitatea fizica, punand in miscare muschii, iar procesul de digestie se blocheaza. Jucatorul se simte inconfortabil, sufera crampe si nu poate juca la randament maxim.
STIINTA. In aceste conditii, exista o intreaga stiinta a hranirii sportivilor pentru a se bucura de victorie. Fiecare masa este gandita sub toate aspectele. Mancarea consumata in ziua competitiei alimenteaza creierul si pastreaza muschii pregatiti. Inaintea unui meci, cel mai rau lucru pe care l-ar putea face un fotbalist este sa-si supere stomacul. L-ar putea lasa la nevoie.
Masa de pranz de dinaintea meciului nu ofera multa energie. Energia se acumuleaza in zilele premergatoare meciului. Se recomanda: suc de mere, de portocale, de legume, de fructe, apa, milk shake, lapte, sandvisuri (carne, peste sau pasare), o cana cu supa, legume, paine, batoane de fructe, smochine, mere, banane, stafide, branza si biscuitei, covrigei. Se vor evita mancarea gatita, cartofii prajiti, hamburgerii si carnatii.
Cu trei ore inaintea meciului sunt preferate alimentele bogate in carbohidrati, grasimi moderate si proteine: sandvisuri (carne slaba, peste, pasare sau oua), lapte, fructe, 50 g carne slaba neprajita, un cartof mediu cu orez sau paste, lapte si fru