Presa străină a efectuat reportaje la cele două abatoare din România implicate în scandalul cărnii de cal descoperite în produse semipreparate din Marea Britanie sau i-a contactat pe reprezentanţii acestora, care au încercat să îşi dovedească nevinovăţia.
Financial Times a mers atât la abatorul Doly Com din comuna Roma din Botoşani, cât şi la CarmOlimp din satul Ucea de Jos, în munţii Făgăraş, ambele exportatoare de carne de cal către UE.
Paul Şoneriu, directorul CarmOlimp, susţine că firma sa a exportat carne în bucăţi mari, nu carne tocată, către Olanda. Doly Com susţine de asemenea, că a exportat doar carne de cal etichetată ca atare şi nu în Franţa, ci în Olanda, Suedia şi Bulgaria.
Denumită după fondatorii săi, Carmen şi Olimpiu Soneriu în 1993, compania CarmOlimo a construit fabrica de procesare a cărnii în valoare de două milioane de euro în 2004, cu ajutorul fondurilor europene. Compania nu le-a permis jurnaliştilor să intre în abator, marţi, din motive de siguranţă alimentară, susţine aceasta, nu pentru că ar avea ceva de ascuns.
Fiul lui Şoneriu, Paul, conduce în prezent afacerea iar fratele său, Valentin, a devenit secretar de stat în Ministerul Agriculturii luna trecută. Paul Şoneriu a negat însă orice muşamalizare şi a precizat că poziţia în Guvern a fratelui său este irelevantă.
Spre deosebire de afacerile cu carne de vită şi porc, în cazul cărora animalele provin din propriile ferme, Şoneriu susţine că firma cumpără cai de la fermieri atunci când animalele nu mai pot fi folosite la muncă sau când familiile nu îşi mai permit să le îngrijească. Iar acest lucru s-a întâmplat tot mai frecvent în timpul crizei economice.
Cai bătrâni nu înseamnă o calitate proastă a cărnii, a precizat el. Toţi au certificate de sănătate emise de veterinari.
Sky News a dezvăluit un document care pare să exonereze cele două abatoa