Auditul Consiliului Judeţean Olt a scos la iveală numeroase nereguli în ceea ce priveşte respectarea contractului privind externalizarea serviciului de preparare şi servire hrană la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Slatina.
Externalizarea serviciului de hrană de la SJU Slatina a stârnit numeroase comentarii în ultimii şapte ani. Însă nicio autoritate competentă nu s-a autosesizat. Odată cu preluarea spitalului de către Consiliul Judeţean, preşedintele Paul Stănescu a dispus un audit extern pentru a verifica situaţia financiară a unităţii medicale, dar şi un audit al compartimentului administraţiei judeţene care să verifice contractul privind externalizarea serviciului de preparare şi servire hrană. Auditul a arătat că, atât la încheierea contractului, cât şi pe parcursul derulării acestuia, nu s-a efectuat un studiu privind eficienţa externalizării serviciului de preparare şi servire hrană, cheltuielile indirecte au fost majorate fără o negociere prealabilă, nu s-a emis decizie pentru constituirea comisiei de recepţie a hranei prelucrate sau în caserole, iar planurile meniu săptămânale şi listele zilnice de alimente nu sunt vizate de către compartimentul financiar-contabilitate şi nu sunt aprobate de managerul spitalului.
„Tocăniţă cu două-trei fire de carne“
Mai mult, în situaţia recepţiei alimentelor, hranei preparate sau în caserole nu s-a menţionat niciodată obiectul recepţionat (denumire, număr, calitate, eventual obiecţiuni), iar facturile primite de la firma prestatoare nu sunt confirmate pentru conformitate şi realitate de către comisia de alimente.Nicu Vladu, managerul SJU Slatina spune că a sesizat neregulile de la serviciul de hrană atunci când a ajuns pe patul de spital, în urma unui infarct.
„Pe perioada internării mele în spital am avut ocazia să mănânc. Mi s-a adus o supă de pasăre cu un os de doi cm ş