ROMANIA CULINARA - COMUNITATEA GRECEASCA Daca vrei sa gatesti cu adevarat mancaruri grecesti nu iti este de ajuns o carte de bucate. Ai nevoie de cineva care sa-ti arate cum sa procedezi, de la care sa inveti pas cu pas. Un om care sa te indrume, precum Ariadna, prin labirintul bucatariei. Acesta este unul dintre secretele reusitei preparatelor grecesti, secret ce mi-a fost dezvaluit de doamna Androniky Comanescu, o romanca cu suflet grec. I-a placut de copil bucataria greceasca si asa se face ca este neintrecuta in prepararea mancarurilor traditionale. Gateste atat de bine, incat sotul ei, roman de pe plaiurile mioritice, nici nu concepe sa renunte la kokoretsi, stufat cu arpagic, trahana, supa à la grecque, scordalia, pastitio sau placinte.
Familia ei este originara din Volos. S-a nascut in Grecia, dar la varsta de 3 ani ajungea in Romania, impreuna cu parintii si bunicii. De fapt, toata aceasta calatorie pe meleaguri straine nu era lipsita de peripetii. Unii dintre copii se nasteau in Bulgaria, altii chiar in zona granitei cu Romania, dupa cum le-a fost dat sa fieâ¦
SECRETE CULINARE. Zambeste cand isi aduce aminte de primii ani ai copilariei. E mandra ca a invatat romaneste mult mai repede decat parintii ei. E drept ca au ajutat-o mult jocurile copiilor si poznele pe care le punea la cale. Sunt curioasa ce manca dimineata, in copilarie, inainte de a pleca la scoala. Sincera sa fiu, credeam ca nu voi avea mari surprize. Si totusi⦠"Tin minte ca, in fiecare dimineata, inainte de a pleca la scoala greaca, mancam trahana. Era o mancare foarte consistenta (si din aceasta cauza se pregatea mai ales iarna) din grau macinat special la o moara de piatra si amestecat apoi cu lapte si unt. In alte zile se pregateau pateuri, adica foi din paste fainoase, lasate la incretit, fierte, prajite si apoi acoperite cu branza rasa."
Discutia continua tot pe taramu