După 13 ani de aşteptare, România a fost în sfârşit invitată să participe la cea mai importantă competiţie a ciocolatierilor şi a încheiat pe poziţia a cincea. Miercuri, 23 februarie, la Varşovia, în cadrul Expo Sweet Fairs, au avut loc preliminariile pentru Europa de Est ale World Chocolate Masters 2011 (Campionatul Mondial al Maeştrilor Ciocolatei), competiţie organizată de Grupul Barry Callebaut-Gourmet, lider mondial în producţia de ciocolată. Echipa României a fost formată din două persoane: Florin Bălan, promotor al Grupului de firme Pralin din Cisnădie, şi Anda Calinici, specialist în deserturi şi consultant gastronomic. La Varşovia, România a intrat în competiţie cu echipe din Turcia, Polonia şi Slovacia. “Ne bucurăm că vom aşeza România pe harta mondială a ciocolatei, acolo unde este locul”, ne declara, înainte de plecare, Florin Bălan.
În ciuda contracandidaţilor puternici, Anda Calinici a impresionat juriul la două din cele trei probe şi anume la prezentarea pralinelor şi prezentarea tortului. Înainte de plecare sa la Varşovia, Anda Calinici a declarat pentru Jurnalul Naţional: “Nu mi-e frică de competiţie, dar am emoţii pentru că România nu este băgată în seamă, iar acum avem o şansă şi ar fi bine să profităm de ea”. Şi se pare că am reuşit să atragem atenţia marilor ciocolatieri ai lumii, pentru că Marc Pauquet, unul dintre cei mai cunoscuţi specialişti ai domeniului, declara după competiţie: “Pralinele înrobate (prin acest termen se înţeleg pralinele cu miez tare acoperit de ciocolată) au fost delicioase, iar tortul prezentat de România a fost foarte bine lucrat. Exersând în continuare, România are şanse reale să câştige un loc fruntaş în competiţiile viitoare”.
Este drept că românii au fost invitaţi să participe la concurs doar cu trei săptămâni înainte de eveniment, în vreme ce celelalte echipe au avut cel puţin o jumătate de an la disp