În fiecare ultim sfârşit de săptămână, lângă Biblioteca Judeţeană „G. Bariţiu” poate fi vizitat Târgul Slow Food,
de unde pot fi cumpărate produse alimentare direct
de la producători.
Din luna aprilie, în Braşov a început să fie organizat Târgul Slow Food, care aduce în atenţia consumatorilor produsele tradiţionale. Cel care coordonează conceputul Slow Food la Braşov este Bert Reinders, un olandez îndrăgostit de România şi mai ales de mâncărurile de aici. Şi pentru că a văzut că există şi în România pericolul ca mâncarea fast food să distrugă mâncarea tradiţională şi sănătoasă, împreună cu câţiva prieteni, a demarat proiectul Slow Food. În principal, este vorba de organizarea Târgului Slow Food, unde pot găsite produse tradiţionale cum ar fi brânză de burduf de la Fundata, brânză de capră de la Critz, cozonaci şi pâine de la Drăguş, gemuri şi murături de la Saschiz, Mureş, păstrăv în cetină de la Berivoi, magiun de Topoloveni, palincă de Zalău, mezeluri de casă de la Codlea, carmangerie tradiţională de la Şercaia, turtă dulce de la Odorheiu Secuiesc, lebervust de la Braşov şi alte asemenea produse.
Olandez românizat
Bert Reinders (foto stânga) este un olandez specialist în domeniul agriculturii, pe ramura zootehniei. „Am crescut la ferma bunicului meu şi am mâncat de mic produse făcute în casă. Am venit în România pentru prima oară în urmă cu 12 ani pentru un proiect legat de industria laptelui. Am văzut aici potenţialul agricol pe care îl aveţi. Iar apoi am venit tot mai des. De ceva vreme, m-am mutat în România, m-am căsătorit cu o româncă şi stăm în comuna Budila. În tot acest timp, am văzut aici produse tradiţionale cu care am crescut la ferma bunicului meu. Adică, slănină, gemuri şi alte produse alimentare naturale. În Olanda, din păcate, fast-food-ul a cam acoperit acest segment alimentar. Este