O firmă offshore cipriotă este veriga lipsă din lanţul comercial care leagă abatoarele româneşti de rafturile magazinelor britanice, afacere care a inflamat Europa după ce autorităţile britanice au acuzat o amplă fraudă alimentară derulată pe o filieră transnaţională, scrie RISE Project.
Firmea cipriotă care a intermediat exportul de carne din România şi a obţinut şi documentele acesteia are acţionari în Insulele Virgine Britanice - o jurisdicţie offshore extrem de opacă, considerată teritoriu britanic. Dacă e să ne luăm doar după hârtii, britanicii şi-au vândut lor înşişi carnea de cal. Dincolo de documente se distinge însă un sistem financiar secretos şi foarte complicat din spatele căruia se profilează afaceri de milarde de dolari care au în spate şi oligarhi ruşi.
În urma acuzaţiilor, ancheta s-a extins rapid în mai multe ţări, după ce companiile implicate au pasat vina mai departe pe furnizori. Lasagna - distribuită în supermarketurile din Marea Britanie de către grupul suedez Findus - a fost preparată într-o uzină din Luxemburg controlată de firma Tavola, parte a grupului francez Comigel.
În Luxemburg, carnea a ajuns de la o altă companie franceză, Spanghero, - parte a holdingului Poujol /Lur Berri .
Suedezii spun că vor da în judecată firma Spanghero, iar francezii susţin, la rândul lor, că se vor îndrepta împotriva producătorilor români de carne, fără să îi şi nominalizeze oficial.
Compania Spanghero susţine că, până la uzina de preparare din Luxemburg, carnea nu a suferit nicio modificare. Numai că francezii nu au achiziţionat direct carnea de la producătorii români, ci printr-un circuit comercial mai complex, în care a fost interpusă o firmă cipriotă care a livrat marfa printr-un depozit frigorific din Olanda. Carnea nu a ajuns deloc în Cipru, ci doar hârtiile afacerii au fost plimbate prin insulă, mai precis prin Limasol, din