Pentru a ne menţine greutatea, regula numărul unu este verificarea aportului caloric al tuturor produselor pe care le consumăm. Deşi au o multitudine de efecte benefice, alimente precum strugurii, fructele uscate şi chiar cerealele integrale ne pot îngrăşa dacă le consumăm în exces.
Chiar dacă adoptăm o dietă sănătoasă, bogată în legume, în fructe şi în cereale, aşa cum ne învaţă nutriţioniştii nu înseamnă că suntem protejaţi de acumularea kilogramelor. Unele dintre aceste alimente au o densitate calorică ridicată şi trebuie consumate cu moderaţie.
Din categoria fructelor, strugurii de masă (mai puţin cei de vin) conţin o cantitate mare de zaharoză (23 g/100 g, ceea ce înseamnă aproximativ 90 kcal/100 g), un tip de zaharuri cu absorbţie rapidă, care îngraşă. „Bananele, spre deosebire de struguri, conţin zaharuri cu absorbţie lentă şi au 70 kcal/100 g.
Pentru a ne menţine greutatea, cantitatea de struguri recomandată zilnic este de un ciorchine (200-300 g), iar cea de banane - una, două pe zi. Există şi legume cu multe calorii, cum sunt morcovii şi păstârnacul, dar sunt slabe şansele de a consuma o cantitate de legume suficient de mare pentru a ne îngrăşa", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Şi fructele uscate sunt o sursă bogată de calorii. Cea mai mare densitate calorică o au caisele uscate, urmate de curmale, de smochine şi de stafide. Cantitatea consumată zilnic nu trebuie să depăşească echivalentul unui pumn. Aceeaşi precauţie este necesară şi în cazul seminţelor şi oleaginoaselor. Sunt recomandate circa 50 g de seminţe pe zi, ceea ce înseamnă cel mult zece nuci, cinci-şase sâmburi de migdale şi un pumn mediu de seminţe de floarea-soarelui.
Precauţie cu ciocolata
Chiar dacă alegem să mâncăm ciocolată cu un conţinut de peste 70 la sută cacao şi cu unt d