Vremea caldă sporeşte riscul apariţiei toxiinfecţiilor alimentare, afecţiuni care apar ca urmare a consumului de alimente contaminate cu bacterii, virusuri sau paraziţi. Cele mai frecvente îmbolnăviri sunt date de salmonella şi de stafilococul auriu. Salmonella se găseşte în carne, mezeluri şi ouă, iar stafilococul auriu se dezvoltă în lapte şi derivatele din lapte.
Copiii şi bolnavii cronici, cei mai expuşi
Potrivit dr Laurenţiu Luca, medic de medicină generală, în această perioadă există câteva alimente care produc frecvent îmbolnăvirea: laptele şi derivatele din lapte (brânză, frişcă, smântână, creme, îngheţată etc.), ouăle şi preparatele din ouă (maioneză), carnea şi derivatele din carne (inclusiv conservele). Boala debutează în cel mult 48 de ore de la consumul mâncării alterate, cu febră, diaree, vărsături, deshidratare, dureri de cap, transpiraţie şi stare generală modificată. Medicul ne recomandă ca la apariţia acestor semne să ne prezentăm de urgenţă la un cabinet medical, fără să recurgem la automedicaţie, deoarece formele severe ale bolii pot duce la deces. Medicul Laurenţiu Luca atrage atenţia asupra faptului că există câteva grupe cu risc crescut de a dezvolta complicaţii ale toxiinfecţiilor alimentare: copiii, femeile însărcinate, persoanele în vârstă şi cele cu afecţiuni cronice, care au un sistem imunitar slăbit, incapabil să lupte împotriva bolii. În ceea ce priveşte tratamentul toxiinfecţiei alimentare, acesta diferă în funcţie de germenele care a produs îmbolnăvirea. În cazul salmonellei, se impune repaus şi dietă, medicamente antiemetice (antivomitive), pansamente gastrice, hidratare intensă şi, în forme severe, medicaţie specifică.
Tratamentul toxiinfecţiei alimentare cu stafilococ constă în administrarea de antiemetice şi hidratare. În acest caz, nu se prescriu antibiotice. Formele severe ale bolii necesită trat