Vitaminele, mineralele, oligoelementele şi alte substanţe active, precum flavonele, acizii graşi, uleiurile volatile întăresc sistemul imunitar. Află în ce alimente le găseşti cu predilecţie. Efortul fizic, stresul de fiecare zi, o alimentaţie nesănătoasă, sedentarismul, factorii nocivi de mediu, prea mult alcool sau nicotină sunt factori care ne subminează puterea de apărare a sistemului imunitar, ne fură energia vitală şi ne scad performanţele intelectuale. Totuşi, există persoane care dau dovadă de o energie de invidiat.
Pentru că, după opt sau zece ore de muncă intensă, sunt la fel de active ca la prima oră când îşi încep activitatea. Secretul lor vine tot din alimentaţie: o dietă bogată în fructe, legume şi verdeţuri.
Hreanul combate virozele
Rădăcina legumei conţine vitamina C, minerale, acizi, uleiuri volatile. Acţiunea lui de revigorare asupra organismului este de lungă durată. Acest condiment-medicament are influenţe binefăcătoare în afecţiunile care apar sau se acutizează în sezonul rece: virozele, reumatismul, astmul, guta.
Măceşele previn răcelile
Substanţele active din plante: măceşe uscate, echinacea şi cânepa câmpului activează capacitatea de autovindecare a organismului. Aceste substanţe se pot administra şi sub formă de tincturi. Uleiurile volatile şi vitamina C din compoziţia lor stimulează forţa de apărare a organismului şi înving răcelile.
Peştele regenerează celulele
Nutriţioniştii îl apreciază drept un aliment uşor, sănătos şi un tonic de excepţie pentru creşterea imunităţii şi regenerarea celulelor, datorită conţinutului de vitamine şi de minerale, în special de vitamina D, fosfor, fier şi zinc. Se recomandă de
trei-patru ori pe săptămână, preparat la grătar sau amestecat ca ingredient de bază în salatele de crudităţi.
@N_