Sucraloza, E 955, este unul dintre aditivii alimentari pe care Ministerul Sănătăţii vrea să îi aprobe spre consum. Acesta este un edulcorant chimic de sinteză, care are o putere de îndulcire de 600 de ori mai mare decît zahărul, de două ori mai mare decît zaharina şi de patru ori mai mare decît cea a aspartamului.
Sucraloza, E 955, este unul dintre aditivii alimentari pe care Ministerul Sănătăţii vrea să îi aprobe spre consum. Acesta este un edulcorant chimic de sinteză, care are o putere de îndulcire de 600 de ori mai mare decît zahărul, de două ori mai mare decît zaharina şi de patru ori mai mare decît cea a aspartamului.
Sucraloza este obţinută din zahăr prin adăugarea de trei atomi de clorină. Producătorii de sucraloză se bazează chiar pe faptul că provine din zahăr, ceea ce îi face să afirme că este un aditiv alimentar aproape natural, uitînd totuşi că, făcînd aceste modificări, sucraloza a devenit o substanţă chimică nocivă. Sucraloza a fost aprobată pentru consum pentru prima dată în Canada în 1991, iar în 2008 era deja aprobată în peste 80 de ţări. E 955 poate înlocui zahărul în orice produs, avînd avantajul de a fi foarte stabil la temperaturi înalte.
EFECTE ADVERSE. După ce sucraloza a primit aprobarea de la Food and Drug Administration din SUA, a apărut un studiu care incrimina aditivul ca fiind responsabil pentru apariţia migrenelor. Cele mai mari semne de întrebare au apărut atunci cînd cercetătorii au demonstrat că sucraloza afectează timusul, organul care este responsabil cu sistemul imunitar. Studiile au fost făcute pe şoareci şi de aceea producătorii de sucraloză nu au fost de acord cu acestea. Mai mult, aceştia au spus că doza utilizată pentru cercetare este echivalentă cu consumul a mai mult de 5.000 de pliculeţe de îndulcitor zilnic. Nici autorităţile americane nu au fost convinse de efectele nocive ale sucr