Multe dintre alimentele existente pe piaţă respectă normele care ţin de gust şi de aspect, dar nu respectă normele care ţin de calitatea nutritivă a unui produs - fapt esenţial când vine vorba de mâncare. Aspectul e sesizat şi în raportul de activitate al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), potrivit căruia o mare parte dintre alimentele vândute în comerţ nu respectă normele de etichetare şi de conformitate impuse de legislaţia în vigoare.
Datele ANPC arată că în 2010 au fost prelevate 367 de probe de produse alimentare (preparate din carne, lapte şi produse lactate, orez, gem) şi s-a constatat că la 39,8% dintre probele examinate nu s-au repectat prevederile legale în vigoare.
În cursul anului 2010, prin acţiunile tematice naţionale, au fost controlaţi aproximativ 15.700 de operatori economici dintre care au fost sancţionaţi peste 11.300, valoarea amenzilor date ridicându-se la 23,7 milioane lei. Valoarea produselor neconforme pentru care a fost dispusă măsura de oprire de la comercializare a fost de 3,9 milioane lei, din care: 3,6 milioane lei reprezintă valoarea produselor oprite temporar de la comercializare, iar 0,3 milioane lei reprezintă valoarea produselor oprite definitiv de la comercializare.
Mencinicopschi: "Alimentele din comerţ nu ne hrănesc"
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, a declarat, pentru gândul, că o mare parte dintre alimentele existente pe piaţă respectă normele care ţin de gust, de aspect, nu conţin microorganisme, metale sau mercur, dar nu respectă normele care ţin de calitatea nutritivă a unui produs - lucru esenţial atunci când vine vorba de mâncare. "Alimentele din comerţ nu ne hrănesc. Aceasta este marea problemă a industriei alimentare. Lipsa substanţelor nutritive din preparate nu este o problemă întâlnită doar în România, ci în între