Dacă până la 40 de ani puteai mânca şi bea fără probleme, pierzând uşor eventualele kilograme în plus, după această vârstă rata metabolică scade, ceea ce face necesare măsuri speciale pentru menţinerea siluetei, potrivit dailymail.co.uk, citat de Mediafax.
Cotidianul britanic citează din cartea "Fight Fat Over 40", a doctorului Pamela Peeke, dând câteva sfaturi pentru menţinerea unei greutăţi sănătoase după 40 de ani, când doar renunţarea la zahărul din ceai nu mai are rezultat. Femeile se pot menţine în formă şi după această vârstă, dar cu mai mult efort.
Schimbă-ţi stilul de viaţă şi obiceiurile alimentare
La 40 de ani, compoziţia corpului, sistemul de reproducere, libido-ul, dispoziţia, pielea şi părul se modifică, în întâmpinarea următorilor 40 de ani de viaţă. O femeie de 40 de ani are un corp foarte diferit faţă de cum era cu 10 ani în urmă.
Rata metabolică a unei femei - altfel spus, capacitatea corpului ei de a arde calorii - scade cu cel puţin 5% la fiecare 10 ani, începând cu vârsta de 20 de ani, din cauza diminuării masei musculare care se întâmplă natural, odată cu vârsta.
Astfel, dacă la 20 de ani aveai nevoie de 2.000 de calorii pe zi, la 45 de ani ai putea avea nevoie de 1.700 de calorii pe zi. Iar dacă menţii acelaşi aport de calorii, te poţi îngrăşa cu 450 de grame la 12 zile, adică circa 13 kilograme pe an. Exerciţiile fizice şi atenţia acordată alimentaţiei pot minimaliza acest efect, fără însă a-l anula complet.
Combate sănătos depunerile de grăsime cauzate de stres
Depunerile de grăsime din această perioadă se concentrează în zona taliei, sporind pericolul de boli cardiovasculare, hipertensiune, atac cerebral, diabet şi cancer. Pe de altă parte, această grăsime este cerută de corp pentru combaterea stresului. Ai putea fi tentată să reduci dramatic numărul de calorii consumate zilnic, dar nu este o idee bu