Alimentele şi mâncărurile includ cantităţi diverse de sodiu (sare), substanţă care influenţează modul în care funcţionează organismul tuturor, inclusiv al celor care suferă de hipertensiune. În plus, odată cu înaintarea în vârstă, consumul de sare are o influenţă din ce în ce mai mare în patologia cardiacă hipertensivă, fiind cunoscut faptul că diminuarea cantităţii de sare consumată este o metodă prin care se poate determină o scădere a presiunii arteriale.
Câtă sare e normal să consumi? Organismul are nevoie de o cantitate de 1-2 grame de sodiu, ceea ce înseamnă circa 3-5 grame de sare de bucătărie (NaCl). Pe de altă parte, necesarul de sodiu al oganismului sporeşte în funcţie de temperatură ridicată, muncă fizică grea şi alţi factori.
În mod normal, un consum de 5 g sodiu pe zi - corespondentul a 8 g de sare de bucătărie - nu poate fi dăunător organismului.Cu toate acestea, majoritatea oamenilor consuma cantităţi de sare de circa 10-15 g sare pe zi, adică 6-9 g sodium, depăşind limitele recomandate.
De aceea, în cazul pacienţilor cu afecţiuni cardiace sau renale, consumul de sare trebuie mult redus. De altfel, diverse studii realizate de-a lungul timpului au arătat că reducerea aportului sodiului la 75 mEq/zi conduce la o scădere a presiunii sistolice cu 5 mmHg şi la o reducere cu 2,6 mmHg a presiuniii diastolice. Un alt element care poate ajută la reducerea presiunii sangvine este suplimentare dietei cu potasiu, de la 50 la 120 meg/zi.
"Atunci când facem referire la un consum zilnic de sare cât mai redus, trebuie să fim conştienţi că nu este vorba doar de sărea adăugată suplimentar în alimentele gătite. Numeroase alte produse gata fabricate conţin cantităţi importante de sare, între acestea numărându-se supele instant, conservele, mezelurile, unele băuturi şi pâinea", spune doctorul Oren Iancovici de la Delta H