Persoanele care nu sar peste prima masă a zilei prezintă un risc scăzut de a se îmbolnăvi de diabet, obezitate sau boli de inimă, susţin nutriţioniştii
Micul dejun este considerat principala masă a zilei. Nutriţioniştii spun că persoanele care nu sar peste această masă a zilei prezintă un risc scăzut de a se îmbolnăvi de diabet, obezitate sau boli de inimă şi nu acuză stări de anxietate şi irascibilitate. Cu toate acestea, medicii atrag atenţia că, deşi micul dejun oferă energie organismului, masa nu trebuie să fie bogată în grăsimi şi kilocalorii. Omleta poate deveni uşor nedigerabilă pentru organism dacă la pregătirea ei, pe lângă ouă, mai adăugăm brânză sau caşcaval, salam, cârnăciori sau şuncă. Un astfel de amestec depăşeşte 1.000 de kilocalorii. Medicii spun că o astfel de omletă nu oferă corpului energie, ci, dimpotrivă, îl oboseşte.
Medicul nutriţionist Mihaela Bilic, autoarea cărţii "Trăiesc, deci mă abţin", recomandă adepţilor omletei la micul dejun să renunţe la toppingul de orice fel. "Un mic dejun sănătos, care ne ajută să ne menţinem silueta şi ne oferă energie, poate consta într-o omletă simplă făcută din două ouă, la care adăugăm o felie de pâine prăjită, o roşie şi un castravete. Astfel, organismul va beneficia, pe lângă proteine, de vitamine şi minerale", explică nutriţionistul.
Untul oferă organismului grăsimi "bune"
Sandviciurile reprezintă micul dejun ideal pentru persoanele care au un stil de viaţă aglomerat. Adăugarea de sosuri şi amestecurile de mezeluri fac din sandvici o masă bogată în kilocalorii şi grăsimi.
"Două felii de şuncă slabă cu o felie de pâine de secară, câteva felii de roşii şi ardei gras reprezintă o alternativă sănătoasă pentru organism", susţine nutriţionistul Bilic.
Margarina este un produs alimentar consumat de români la micul dejun. Nutriţioniştii recomandă înlocuirea margarinei cu u