Prima ediţie a Festivalului Răciturilor a reunit sute de participanţi Potrivit reprezentanţilor ANTREC Gorj, principalii organizatori ai Festivalului Răciturilor, această manifestare urmăreşte să promoveze potenţialul turistic al Tismanei .
Mâncăruri tradiţionale, ce ţin de istoria culinară a poporului român, au fost expuse ieri la Vila Ursu din localitate. La sărbătoare au participat reprezentanţi ai ANTREC Mehedinţi, Covasna, Braşov, Argeş, Alba şi Gorj, care au expus diverse mâncăruri tradiţionale. Piftiile au fost specifice fiecărui judeţ şi au fost gătite de maeştri bucătari de hoteluri şi pensiuni. De la Braşov au fost aduse pentru expoziţie preparate dietetice.
Brânză în coajă de brad
„Am expus piftie dietetică din carne de pui, ardei, morcov, sarmale de viţel şi pasăre cu orez, fiert în borş cu ceapă şi ou. De asemenea, cinci feluri de brânzeturi în burduf din coajă de brad, telemea de oaie şi vacă, dar şi ardei umpluţi cu urdă şi mărar. Ca desert am dorit să prezentăm cozonacii şi plăcintele cu mere dietetice din zona noastră“, a declarat Mioara Stoian, preşedinte ANTREC Braşov. Participanţii au degustat şi palinca din Alba. „Pe lângă răciturile de porc, am adus palincă specifică zonei, cozonaci şi sirop natural din brad, căpşuni, vişine şi zmeură. Luna trecută noi am organizat în Alba „Festivalul Secerişului“, în cadrul căruia au fost expuse preparate din făină, plăcinte, cozonaci, pâine şi prăjituri“, a precizat Victor Nemeş, vicepreşedinte ANTREC Alba.
Din Gorj au participat administratorii unor hoteluri şi pensiuni de la Tismana, Cărpiniş, Runcu, Peştişani şi Târgu-Jiu. Bucătarul Pensiunii Vila Ursu a gătit sarmale pentru sute de persoane. „Sunt bucătar de peste 20 de ani. Cu ocazia acestui eveniment am preparat sarmale de porc, friptură de miel, peşte, mălai şi tocană de oaie“, a spus Ion Tomoescu. A avut loc