Peştele şi fructele de mare sunt cheia unei alimentaţii sǎnǎtoasǎ
Pe Kostas Vassalos, bucǎtar aflat într-un “Top 5” al chefilor Greciei, l-am cunoscut anul trecut, la Indagra, acolo unde seducea audienţa printr-un show culinar excepţional, la standul exportatorilor de peşte de acvaculturǎ din Grecia. Când am aflat cǎ Vassalos se întoarce în România, ne-am dat seama cǎ nu putem rata o nouǎ întâlnire cu el, un nou interviu… Nǎscut pe insula Sifnos, în Arhipelagul Cicladelor, Kostas Vassalos are toate datele unui “grec clasic”, dragostea de oameni – philoxenia – şi dragostea de înţelepciune – filosofia – nefiindu-i strǎine. Mai multe despre omul şi bucǎtarul grec Kostas Vassalos puteţi afla şi din reportajul publicat anul trecut în Jurnalul de Weekend: “Fresca psaria! Fresca psaria!” . Acum sǎ dǎm drumul unui nou interviu…
Jurnalul Naţional: Bine aţi revenit în România, Chef Vassalos. Cu ce gânduri?
Kostas Vassalos : Sunt bucuros cǎ mǎ aflu din nou în ţara dvs. primitoare, în mijlocul unui popor pe care îl consider frate al grecilor, acum, când trecem prin aceastǎ crizǎ. Înţelegem foarte bine care sunt popoarele care ne iubesc, se gândesc la noi şi îşi fac griji pentru noi. Am venit şi anul acesta, ca reprezentant al bucǎtǎriei greceşti, sǎ vǎ prezint cu dragoste produsele noastre de acvaculturǎ, peştele crescut cu grijǎ în acvacultura greceascǎ. În aceastǎ perioadǎ grea, din punct de vedere economic, grecii şi-au schimbat obiceiurile culinare şi au început sǎ se îndrepte cǎtre aceste noi produse. Noi, în calitate de greci, suntem consideraţi inteligenţi şi cu siguranţǎ vom depǎşi difficultǎţile de acum, privim cu speranţǎ spre viitor.
Ştim cǎ sunteţi un filosof printre bucǎtari, cǎ sunteţi un admirator şi un cunoscǎtor al valorilor clasice greceşti, cǎ îndrǎgiţi mitologia şi moştenirea anticǎ a Greciei… motiv pentru care a