Unul dintre cei mai curtaţi bucătari buzoieni din generaţia tânără, Florin Manea, spune că succesul în meseria sa este dat nu numai de experienţă, ci şi de abilitatea celor care o practică de a ţine pasul cu noutăţile.
Lui Florin Manea i-a plăcut încă din adolescenţă să trebăluiască prin bucătăria mamei. Prima alegere către acest drum în viaţă a făcut-o la trecerea în treapta a doua a liceului.
„Am terminat liceul de cooperaţie Buzău, cursurile de doi ani pentru bucătari. Făcusem zece clase pentru că era chestia cu treapta şi am făcut alegerea pentru alimentaţie publică. Imediat după terminarea liceului, am lucrat ca ospătar în diverse localuri din oraş", spune tânărul bucătar.
În urmă cu zece ani i s-a ivit oportunitatea de a practica meseria învăţată în şcoală, la un restaurant din Buzău. A trecut prin mai multe bucătării şi e mândru că a reuşit să fure din secretele unor bucătari români şi străini foarte pricepuţi.
„Mereu mi-a plăcut să gătesc şi m-am decis în urmă cu zece ani să intru în meseria de bucătar. Recunosc că multe secrete din această meserie le-am cules din perioada lucrată în străinătate. În Cipru, între 1997 şi 1999, am lucrat pe sezonul verii la un restaurant din staţiunea Paphos. Atunci am învăţat multe reţete mediteraneene, pe bază de fructe de mare, creveţi. Acolo trebuia să le combinăm mereu, cu bucătăria românească şi cea internaţională, pentru că erau turişti de pretutindeni", spune Florin Manea.
Mereu a fost atent la bucătarii cu care a lucrat pentru că, spune Florin, de la fiecare ai câte ceva bun de învăţat.
„Am avut ocazia să gătesc alături de maiştri bucătari de la Braşov, de la care am reuşit să obţin multe secrete ale bucătăriei internaţionale. Acolo e şcoală bună de bucătari, se pune suflet şi se prepară de la vânat, până la bucătăria internaţională. Trebuie să fie buni, pentru că e oraş turistic, cu