În anul 2011, alimentaţia nesănătoasă, sedentarismul şi fumatul sunt principalii factori care degradează sănătatea românilor. Suntem europenii cu cea mai mare incidenţă a bolilor cardiovasculare, iar faptul că 50% dintre noi avem, cel puţin, un surplus de kilograme nu ne ajută cu nimic. Ba dimpotrivă, înregistrăm o creştere a bolilor metabolice, precum diabetul şi obezitatea.
Pe scurt, acesta este tabloul patologic al românului în anul 2011. Dar care erau bolile predecesorilor noştri, ale populaţiei româneşti de la 1800 - 1900?
De-a lungul secolelor, patologia românilor s-a transformat în funcţie de contextul social, istoric şi economic, iar sărăcia a ridicat, dintotdeauna, mari probleme populaţiei, indiferent de perioada la care ne referim.
Citeşte şi:
Evoluţia igienei la români: „Pe noi ne spăla mama ploaie"
Alimentaţia românilor de altădată: Mihai Viteazul, poreclit „Mălai-Vodă"
Bănăţenii au capul mare, iar moldovenii au ochii spre oblic – Evoluţia fizică a românilor
„Începând cu anii 1700-1800, încep de fapt marile necazuri ale poporului român", a declarat, pentru adevarul.ro, prof. dr. Iulian Mincu (foto), din cadrul Institutului Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Nicolae Paulescu", fost ministru al Sănătăţii în perioada 1992-1996. Acesta îşi motivează afirmaţia referindu-se la momentul crucial în care românii au renunţat la mei, în favoarea porumbului.
În alimentaţia de altădată, cereala de bază a fost meiul, care - alături de produsele lactate - asigura o alimentaţie echilibrată din toate punctele de vedere. Cultura de mei s-a pierdut odată cu introducerea porumbului adus din America, în secolul al XVII-lea. Această schimbare a reprezentat „începutul marilor necazuri ale poporului român", în opinia profesorului Iulian Mincu.
„Porumbul a scăpat ţărănimea de la noi şi din alte ţări de foamet