Produsele vegetale se găsesc tot mai des în coşurile de cumpărături ale bistriţenilor. Magazinele alimentare şi-au amenajat locuri speciale cu produsele de post. Fasolea sau soia sunt printre cele mai vândute alimente în această perioadă. Conservele de fasole, brânza tofu, diversele sortimente de produse din soia şi pateurile vegetale sunt alimente tot mai cerute de clienţii magazinelor alimentare. Chiar dacă preţurile sunt mai mult decât accesibile, medicii le recomandă bistriţenilor să citească atent etichetele şi să se ferească de alimentele care conţin conservanţi şi E-uri.
Magazinele s-au aprovizionat din timp
Ioana Mihăilescu este şefă de magazin la Atlantis Dacapo şi spune că produsele de post se vând pe toată perioada anului, dar că, înainte de sărbători, cererea creşte. „Avem tocană de legume, soia în diferite forme, fasole frecată la borcan, lapte de soia sau băuturi din soia. De asemenea, oamenii cumpără pateuri vegetale şi mai puţin mezelurile. Nici nu prea am comandat, să ştiţi. Oamenii cumpără soia şi fasole. Produsele de post au etichete speciale, iar la unele pateuri preţurile sunt chiar mai mici decât anul trecut“, spune şeful de magazin. Lavinia Tiniş este o bistriţeancă care, în fiecare an, ţine postul Crăciunului cu produse vegetale. „Soia cumpăr cel mai des. Familia mea s-a obişnuit cu gustul. E mai sănătoasă decât carnea. În schimb, nu mânânc mezeluri. Nu cred că sunt foarte bune, sincer“, este de părere femeia de 35 de ani. Şi agenţii comerciali din magazinele de mezeluri spun că oamenii nu prea caută aceste produse vegetale. „Încă nu avem decât un pateu. Dacă oamenii vor cere mezeluri de post, vom face comandă, desigur“, explică Ileana Mureşan, o vânzătoare dintr-un magazin de carne de pe strada Andrei Mureşanu.
Atenţie la etichetele produselor de post!
Camelia Anton este medic de fa