Îţi lipseşte pofta de mâncare sau, din contră, apetitul tău este crescut? Află ce alimente trebuie să incluzi în dietă sau, dimpotrivă, pe care să le eviţi. Grăsimile saturate din alimente, în special cele din carne, din lactate şi din uleiurile de palmier şi de cocos, cresc apetitul, blocând semnalele care ajung la creier şi care anunţă că organismul a consumat destulă hrană. Aceasta este concluzia unui studiu efectuat pe animale de laborator şi publicat în revista „The Journal of Clinical Investigation“.
Cercetătorii americani de la Centrul Medical UT Southwestern din Dallas afirmă că rezultatele la care au ajuns confirmă recomandările nutriţioniştilor cu privire la limitarea consumului de grăsimi, deoarece acestea îi determină pe oameni să mănânce mai mult decât au nevoie. Explicaţia este că grăsimile saturate activează o genă, PKCB, care inhibă acţiunea leptinei, hormon care semnalează senzaţia de saţietate. Cantitatea de grăsimi saturate trebuie să reprezinte 7 la sută din totalul caloriilor de care avem nevoie zilnic.
Duşmanii apetitului
Stresul, administrarea medicamentelor în exces, tabagismul şi consumul de alcool sunt cauze ale apariţiei inapetenţei. Uneori, lipsa poftei de mâncare poate semnala şi apariţia unei boli infecţioase.
Mierea, pe stomacul gol
O singură linguriţă de miere pe zi este de ajuns pentru stimularea apetitului. Mierea conţine aproape toate mineralele şi vitaminele necesare organismului. Atenţie, nu se recomandă administrarea sau consumul de miere fără acordul medicului, dacă ai diabet.
Fructele cresc secreţia gastrică
Pentru a limita consumul excesiv de grăsimi saturate, poţi mânca fructe şi legume. Consumate în stare proaspătă şi incluse zilnic în dietă, fără sare sau zahăr, ele cresc secreţia gastrică şi, deci, pofta de mâncare. Ce