Femeile însărcinate sunt sfătuite să evite mâncărurile sau băuturile încălzite în recipiente de plastic, mai ales după ce un studiu a scos la iveală faptul că anumite chimicale pot creşte riscul de avort spontan chiar şi cu 80%.
Dieta unei femei însărcinate trebuie să fie una echilibrată şi, mai nou, trebuie să nu conţină alimente la conservă, mâncare în recipiente de plastic şi încălzită la cuptorul cu microunde, dar lichide din sticle de plastic care au fost lăsate în soare. Anumite chimicale pot creşte riscul de avort spontan cu 80%, susţine un nou studiu citat de „The Telegraph“.
Acelaşi sfat este valabil şi pentru bărbaţii ai căror partenere încearcă să rămână însărcinate, după ce acest studiu a descoperit că aceleaşi chimicale din plastic influenţează fertilitatea la bărbaţi.
Cercetări anterioare efectuate pe animale au sugerat că Bisfenol A (BPA) ameninţă supravieţuirea fătului, dar până acum studiile asupra oamenilor au fost foarte puţine.
Noile descoperiri ale echipei de la Universitatea Stanford, SUA, sugerează că BPA măreşte, în mod semnificativ, posibilitatea unui avort spontan. Cercetătorii spun că este imposibil să eviţi orice contact cu această substanţă care se află în componenţa majorităţii recipientelor din plastic, în conservele de metal şi chiar în chitanţele caselor de marcat de la magzin, însă recomandă limitarea expunerii la BPA.
În special, echipa de cercetători sfătuieşte gravidele să evite gătirea în vase de plastic sau încălzirea la cuptorul cu microunde, pentru că această substanţă se dizolvă şi trece în alimente la temperaturi înalte.
Femeile însărcinate trebuie să fie foarte grijulii şi să limiteze cât se poate de mult expunerea la multe chimicale care se regăsesc în componenţa plasticului, mai ales că va dura ani până să se evalueze riscurile acestor expuneri, ada