Se spune că în Imperiul Roman, împăratul Nero (37-68 e.n.) a vrut să mănânce zăpadă, aşa că a poruncit sclavilor să-i fie adusă zăpadă din munţii Apenini, iar mai apoi bucătarul lui a preparat un amestec aromat din aceasta, cu fructe, nectar, miere şi nuci…
De atunci a trecut multă vreme, iar în prezent există locuri în lume unde îngheţata – “desertul rece” apreciat de toată lumea, a depăşit aşteptările.
50 de arome
La "Capogiro Gelato", din Philadelphia, Pennsylvania (SUA) îngheţatele sunt produse din cele mai proaspete ingrediente, cum ar fi laptele de la vacile comunităţii Amish. Specialiştii spun că au arome nemaiîntâlnite în altă parte, cum ar fi vanilie din Madagascar, rodie, alune de pădure, scorţişoară Saigon, lapte de nucă de cocos thailandez (cu un strop de rom), smochine şi dovleac. Localul "Devon House", din Kingston, Jamaica, a fost construit la sfârşitul secolului al XIX-lea şi era iniţial casa primului milionar de culoare din Jamaica. Aici pot fi savurate înghţate cu 27 de arome, de la tradiţionala aromă de cireşe, la mango sau cocos. Gelateria "Helados Scannapieco", din Buenos Aires a fost deschisă în 1938 de către doi imigranţi italieni, Andres şi Josefina Scannapieco. Reţetele sunt transmise în familie de 70 de ani, iar meniul conţine 50 de arome.
Petale de trandafir, fistic, căpşuni
"Ice Cream City", din Tokyo, Japonia, are zeci de standuri unde se vând îngheţate cu peste 300 de arome. Aici pot fi degustate unele dintre cele mai neobişnuite tipuri de îngheţată, de la cele de pui şi soia, la cele cu arome de ţipar! "Glacé", din Sydney - Australia, a câştigat inimile iubitorilor de îngheţată prin faptul că aici sunt folosite ingrediente precum petale de trandafir, fistic, căpşuni sau ciocolată belgiană.
Specialiştii în domeniu spun că zonele menţionate se situează în topul neoficial al locurilor unde pot fi găsite cele