Tulburările digestive se tratează cu ceaiuri medicinale sau cu suc de grapefruit şi cu ulei de măsline.
Bucatele tradiţionale de Crăciun şi de Anul Nou, precum piftia, toba, cârnaţii, lebărul sau dulciurile de casă, consumate în exces, pot provoca indigestii. Cele mai frecvente simptome ale acestei afecţiuni sunt greaţa, vărsăturile, balonările şi arsurile la stomac.
Pentru ca starea de sănătate să nu ne dea bătăi de cap, meniul de sărbători trebuie să fie echilibrat. Din dieta de fiecare zi nu trebuie să lipsească proteinele, glucidele şi grăsimile, dar acestea nu trebuie consumate în exces.
„De sărbători suntem tentaţi să ne înfruptăm din preparate tradiţionale, însă trebuie să ne gândim la condecinţe", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie. Anturajul este cel care ne stimulează, de obicei, să mâncăm mai mult decât trebuie şi să ciocnim mai multe pahare. După o masă copioasă, întreg aparatul digestiv are de suferit. Cele mai frecvente neplăceri care pot apărea sunt crizele biliare şi enterocolitele, care solicită intervenţia medicului.
Salcâmul şi gălbenelele scad aciditatea
Când apar primele simptome ale indigestiei, precum migrenele, balonările, greaţa, arsurile la stomac, trebuie consultat specialistul. Când acesta a stabilit diagnosticul, respectarea dietei individualizate este foarte importantă în perioada de recuperare. Fitoterapeutul Eugen Giurgiu recomandă ceaiurile de mur, de coada şoricelului, de afin sau de anghinare.
De asemenea, o infuzie călduţă din flori de salcâm calmează durerea. Şi efectele hiperacidităţii se tratează cu infuzie de salcâm.
Sunt eficiente 3 căni de ceai pe zi. Ceaiurile din flori de gălbenele sau de petale de trandafir de dulceaţă sunt binevenite în toate afecţiunile gastrice şi intestinale.
Combateţi balonările cu infuzii din farma