Anatoli Galkin, bucătarul-şef al preşedinţilor ruşi, i-a hrănit pe Leonid Brejnev, Vladimir Putin şi Dmitri Medvedev. Bunica lui a gătit pentru Stalin. Sursa: REUTERS
Se află, încă de pe vremea ţarilor, în acelaşi loc. O găseşti după ce traversezi aceleaşi coridoare lungi, zăreşti aceleaşi uşi mici şi te loveşte aceeaşi lumină orbitoare. Interiorul, desigur, s-a schimbat mult.
Dar pe fereastra ei se văd cupolele aurite ale bisericilor, o imagine plăcută atât vara, cât şi iarna, acesta fiind locul preferat al ţarinelor. Rămâne marea încăpere încărcată de mâncare care a făcut istorie.
Este vorba despre bucătăria Kremlinului. Acest loc a fost întotdeauna pentru serviciile speciale un obiectiv de maximă importanţă, cei 450 de angajaţi fiind aleşi cu mare grijă, după îndelungi şi diverse teste, ierarhia fiind la fel de riguroasă şi de respectată ca în armată.
Mâncarea pregatită aici este păstrată în recipiente speciale, toate produsele, inclusiv apa minerală, fiind testate cu aparatură ultramodernă, de către o echipă de specialişti.
Hrana pregătită pentru preşedintele Rusiei, "obiectivul numărul 1", cum îl numeşte FSB-ul (fostul KGB), este păstrată în termosuri speciale placate cu plumb la exterior.
Fiecare bucătar are specialitatea lui: unul face supe, altul mâncare cu carne, o altă persoană e responsabilă cu torturile şi există chiar şi un maestru profilat pe gogoşi.
Toţi sunt supuşi periodic, în mod obligatoriu, unor lungi serii de analize medicale. Boris Elţin este cel care a dispus transformarea acestei bucătării deosebite, totul arătând, aşa cum îi place să glumească bucătaruluişef, ca o "farmacie occidentală".
Soţia lui Lenin, gospodină nepricepută
Cei cu vechime, destul de puţini la număr, îşi amintesc despre obiceiurile şi preferinţele culinare ale diverşilor conducători, precum şi de modul în care se comportau soţiile