Aceste delicatese conţin grăsimi de calitate, au mai multe proteine decât carnea de peşte şi nu îngraşă.
Meniurile din fructe de mare sunt exotice pentru unii, dezgustătoare pentru alţii. Ceea ce îţi pot spune nutriţioniştii este că sunt bogate în iod, potasiu, calciu şi fier, conţin mai multe proteine decât majoritatea peştilor şi au un conţinut scăzut de lipide. Dacă nu eşti alergic, nutriţioniştii te sfătuiesc să profiţi de aceste delicatese, deoarece îţi aduc în organism oligoelemente, minerale şi grăsimi de care ai nevoie. În plus, carnea fructelor de mare nu îngraşă.
Creveţii aduc fier, zinc şi cupru
Creveţii „krill“, de exemplu, conţin nişte lipide speciale, uşor asimilabile, cu proprietăţi extrem de benefice asupra creierului şi inimii. „În comparaţie cu uleiurile extrase din peşte, cele de krill (uleiul de crevetă polară) conţin două tipuri de acizi Omega 3, dar şi Omega 6 şi Omega 9, substanţe care contribuie la bunăstarea fizică şi psihică“, explică medicul Lavinia Şoavă, nutriţionist şi diabetolog la Spitalul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“, din Bucureşti.
Spre deosebire de uleiurile extrase din peşti, la cele obţinute din creveţi nu există nici riscul de a fi contaminate cu metale grele, cum ar fi mercurul ori dioxinele. „Krillul este o sursă de hrană pentru balene. Este extrem de pur şi mai greu de poluat cu metale“, spune medicul Lavinia Şoavă. Pe lângă faptul că sunt bogaţi în acizi graşi, care oferă protecţie sistemului nervos, creveţii au şi un conţinut mare de fier, zinc şi cupru. În plus, sunt săraci în calorii.
Experţii în nutriţie avertizează însă că există numeroase persoane care sunt sensibile la proteinele care se găsesc în crustacee. Dacă acum 18 ani, creveţii erau „condamnaţi“ pentru conţinutul crescut de colesterol, studii publicate recent în „American Journal of Clini