O femeie în vârstă de 82 de ani, din localitatea vasluiană Dumeşti, a ajuns în stare gravă la spital intoxicată cu bioxid de carbon, după ce a intrat în beciul casei şi a încercat să scoată vin.
La solicitare au plecat, iniţail, un echipaj de pompieri şi un echipaj de paramedici.
Pe traseu, echipajul de pompieri a fost anunţat că femeia a fost scoasă din beci de către rude, iar la faţa locului s-au deplcasat doar paramedicii cu ambulanţa SMURD.
La sosirea echipajului, bătrâna era conştientă, însă avea nevoie de îngrijiri medicale, aşa că a fost transportată la spital, după acordarea primului ajutor medical de urgenţă.
Măsuri de prevenire
Având în vedere că aceste situaţii sunt frecvente în această perioadă, pompierii vasluieni atrag atenţia cetăţenilor referitor la pericolul pe care bioxidul de carbon rezultat din fermentarea vinului îl reprezintă:
- Bioxidul de carbon este un gaz fără culoare, fără miros, nu arde şi nu întreţine viaţa. Gazul este mai greu decât aerul, de aceea se lasă în jos la suprafaţa solului, unde formează concentraţii foarte mari, mai ales în încăperile fără ventilaţie;
- În cantităţi mici, acest gaz ia naştere din respiraţia tuturor vieţuitoarelor, însă în cantităţi mari se produce în procesul de fermentare a fructelor sau prin putrefacţia materiilor organice;
- Persoana care a inhalat cantităţi mai mici de bioxid de carbon prezintă dureri de cap, greţuri cu sau fără vărsături, ameţeli, tulburări de vedere, greutate în respiraţie. Dacă gazul din aer este în concentraţie foarte mare, omul îşi pierde cunoştinţa în câteva minute, cade şi poate muri rapid; este foarte important de ştiut că el nu-şi dă seama că se intoxică şi deci nu este conştient pentru a lua măsuri de autosalvare;
- Când o persoană a pătruns singură într-un mediu cu bioxid de carbon şi s-a intoxicat, poate să-şi piardă vi