În Peru, la 4.000 de metri altitudine în Centrul Internaţional al Cartofului se păstrează toate soiurile, pentru posteritate Biologii din întreaga lume au convenit, încă de acum două În Peru, la 4.000 de metri altitudine în Centrul Internaţional al Cartofului se păstrează toate soiurile, pentru posteritate Biologii din întreaga lume au convenit, încă de acum două secole, că originea cartofului se află în Anzi. Primii cartofi au fost cultivaţi în zonele înalte ale statului Peru de azi, deşi nimeni nu poate să explice de ce numai aici plantele au simţit nevoia să păstreze amidon în tuberculii dezvoltaţi pe rădăcini. Când au început să se facă analize genetice, cercetătorii au fost încă şi mai surprinşi, după ce au constatat că există cartofi cu 24, dar şi cu 36, 48 sau 60 de cromozomi! Astăzi, în lume sunt peste 5.000 de specii de cartof. În anul 1565, când spaniolii au adus în Europa primii cartofi, populaţiile sărace i-au primit cu entuziasm şi, după câteva zeci de ani, minunaţii tuberculi au ajuns până în Himalaya. Indienii spun că portughezii i-au adus în Asia, pe vasele lor, iar apoi cartofii s-au răspândit imediat în tot subcontinentul. În mai puţin de o sută de ani, cartoful era principala hrană de peste iarnă pentru irlandezi, polonezi, ruşi, dar şi spanioli, indieni şi chiar chinezi. Fiecare popor a preferat însă anumite soiuri, pe care le-a cultivat cu prioritate, în funcţie de sol şi condiţiile meteo. Cei mai apreciaţi cartofi sunt cei care rezistă mult timp scoşi din pământ, care au coaja subţire şi nu se zdrobesc uşor când sunt fierţi. Prezervarea unor cartofi din fiecare soi este o mare problemă a lumii moderne, care are tendinţa să favorizeze doar câteva specii foarte bine vândute şi să ignore restul. Specialiştii spun însă că avem nevoie de fiecare tip de cartof, întrucât aceştia s-au adaptat unor condiţii diferite şi, prin urmare, rezistă diferit la