Doctorul Mencinicopschi dezvăluie secretul unor sărbători sănătoase, pornind de la ideea că este mai înţelept să prevenim decât să tratăm, informează Realitatea.net.
"Nu trebuie să ne reprimăm de la nimic ceea ce ne face plăcere, dar trebuie să mâncăm eşalonat, nu să aruncăm totul în noi ca într-un sac", spune dr. Menci.
Dacă ştim că suferim de boli cardiovasculare, dacă am avut un infarct sau un accident cerebral trebuie să respectăm câteva lucruri. Să nu ajungem să suferim sau să agravăm bolile cronice. "Cu înţelepciune, cu moderaţie, sărbătorile vor fi sărbători şi ne vom bucura din plin de puţinul sau de multul pe care îl avem", spune doctorul.
"Sarmalele trebuie însoţite chiar de varza în care sunt făcute. Un pat de varză pe care punem sarmalele ajută la digestie. Dacă avem poftă putem să mâncăm şi puţină mămăliguţă. Dar mămăliga de azi nu mai e ce-a fost. Înainte era un porumb sticlos, special, care avea alte caracteristici şi din care ieşea mălai integral, care îşi păstra tărâţa. Acum mălaiul se face din alt soi de porumb. De aceea mămăliga se face în două-trei minute, înainte dura mult mai mult. Deci mămăliga trebuie consumată cu multă moderaţie. Dacă am mâncat friptura, facem pauză. După friptură ar trebui să mâncăm câteva bucăţi de ananas sau kiwi şi apoi pauză. Ar fi bine să facem şi o plimbare, este foarte util să te mişti măcar 10 minute după masă", adaugă dr. Menci.
Şi, cum cozonacul nu trebuie să lipsească de pe nicio masă de Crăciun, iată ce trebuie să avem în vedere: "Cozonacul nu e mereu cozonac. Scrie pe el cozonac natural, dar e plin de E-uri. O felie de cozonac de 30 de grame poate avea şi 200 de kilocalorii. Asta nu înseamnă că e rău, e rău dacă mâncăm mult şi dacă mâncăm alimentele unul după altul. De aceea e indicat să facem pauză între alimente, să mai bem un ceai sau o cafea şi să nu mâncăm apoi 20 de sarmale