Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor recomanda consumatorilor sa cumpere produse alimentare (carne, oua, ciocolata si produse zaharoase, vinuri etc.) numai din locuri amenajate si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor recomanda consumatorilor sa cumpere produse alimentare (carne, oua, ciocolata si produse zaharoase, vinuri etc.) numai din locuri amenajate si autorizate si care asigura conditiile igienico-sanitare specifice si unde au certitudinea ca produsele sunt controlate sanitar-veterinar.
In cazul achizitionarii oualor, ANPC va sfatuieste:
* Asigurati-va ca depozitarea si expunerea spre vanzare a acestor produse sunt corespunzatoare; * Conform legislatiei in vigoare, productia, prelucrarea, pastrarea, transportul si desfacerea alimentelor, depozitarea oualor in cofraje sau in lazi se fac in spatii racoroase, fara miros strain, la temperatura de maximum +14 grade C, ferite de surse de caldura. Vanzarea oualor in unitatile de desfacere se face numai in raioane separate sau in raioane cu produse preambalate. Este interzisa vanzarea oualor la raionul de preparate din carne ori produse lactate sau la raioanele de produse alimentare care se consuma ca atare, fara a mai fi supuse unui proces termic; * Evitati cumpararea oualor a caror coaja este crapata, murdara sau sparta. * La spargere, ouale nu trebuie sa prezinte albusul tulbure sau amestecat cu galbenusul; * Verificati data ouatului, care trebuie marcata, in ordine cronologica si necodificat, astfel: "zi/luna/an", pe fiecare ou. In cazul comercializarii oualor preambalate sau ambalate, marcarea se va face si pe ambalaj. In cazul unitatilor care comercializeaza oua de rata sau gasca, trebuie sa apara inscriptia ca "aceste oua se vor consuma numai dupa fierbere obligatorie timp de 15 minute".
Carne proaspata si congelata
* Carnea proaspata are un miros s