Anumite tipuri de brânză, precum mozzarella, gorgonzola sau feta, dar şi ficatul de pui ori bananele le pot produce dureri de cap persoanelor sensibile.
Alimentele care conţin o anumită substanţă, denumită tiramină, pot favoriza apariţia durerilor de cap persoanelor cu predispoziţie la migrene. Printre produsele care conţin tiramină se regăsesc anumite tipuri de brânză, precum brânza cu mucegai albastru, feta, gorgonzola, parmezan, brânza elveţiană sau caşcavalul. Alte alimente care conţin tiramină sunt carnea procesată, ceapa, măslinele, anumite tipuri de fasole şi avocado. Analistul Geoff Gerhardt, citat de site-ul WebMD, descrie stările de rău prin care trece după consumul anumitor alimente: „E ca şi cum m-ar lovi un camion. La patru-cinci ore după ce mănânc carne procesată sau anumite tipuri de brânză, încep să am probleme de vedere. Apoi urmează o durere puternică de cap, însoţită de greaţă şi de pierderea echilibrului".
Migrenele mai pot fi cauzate şi de îndulcitori artificiali precum aspartamul, dar şi de cofeină, ciocolată, cacao, băuturi alcoolice, precum vinul roşu sau berea, sardinele, peştele afumat sau cel sărat ori supele la plic. „Sulfiţii care se folosesc în conservarea fructelor uscate şi la vinurile din co-merţ mai pot cauza migrene persoanelor care suferă de regulă de aşa ceva. Unii spun că şi capsaicina din ardeiul iute mai poate cauza migrene, însă în cazul meu, spre exemplu, se întâmplă contrariul. Dacă mănânc ceva iute când am o migrenă, îmi trece", spune nutriţionistul Corina Zugravu.
„Boala restaurantului chinezesc"
Migrenele mai pot apărea şi în urma consumului de monoglutamat de sodiu, potenţiator de aromă ce se găseşte mai ales în alimentele din restaurantele chine- zeşti. „Este ceea ce se cheamă «boala restaurantului chinezesc». Monoglutamatul de sodiu se mai găseşte şi în supele concentrate, precum şi în anumi