Ne întrebăm adesea: „Mâncăm şi trăim sănătos sau suntem zilnic otrăviţi?” De la această întrebare au pornit Vladimir Edu, psihologul Rodica Edu şi renumitul neurochirurg Vasile Ciurea când au conceput enciclopedia E-urilor. „E-urile, mică enciclopedie pe înţelesul tuturor” a fost lansată sâmbătă, în mansarda Casei Baiulescu. Aşa cum îi spune şi numele, cartea se adresează tuturor categoriilor de public, fiind scrisă într-un mod accesibil, oferind informaţii complete asupra provenienţei şi proprietăţilor a circa 300 de aditivi alimentari. De asemenea, oferă detalii despre utilizarea lor în diferite alimente şi dozele permise pentru consumul uman, conform standardelor europene. „Ideea este că acesta este un domeniu în care nu erau publicate lucrări de specialitate, iar scopul principal este de a informa consumatorii, pentru ca aceştia să aleagă în cunoştinţă de cauză. Există o listă a tuturor substanţelor, dar şi dozele în care ele pot administrate, precum şi produsele în care ele se regăsesc cu precădere. Cartea este o culegere de informaţii, astfel încât să fie unitară, iar consumatorul poate fi informat complet asupra tuturor substanţelor, fără să fie nevoit să caute foarte mult. Altfel, aceste informaţii le-ar procura mai greu”, ne-a spus Filip Vladimir Edu, inginer în Calitatea Alimentelor, la Facultatea de Medicină Veterinară Bucureşti. „Întrebarea este: aceste E-uri sunt nocive sau nu sunt nocive pentru organismul uman? Este bine să ştim, mai ales pentru copiii noştri, ce cantitate de E-uri ingerăm în fiecare zi, căci asta poate duce la apariţia unor boli grave, precum cancerul. Aceasta este întrebarea cărţii, iar cititorii vor găsi răspunsul aici. Inclusiv în final, unde există o listă a substanţelor de la cele non-periculoase total, până la cele cancerigene. Mulţi dintre aditivi sunt inofensivi sau chiar au un rol benefic, dar, ca orice substanţă, pot deveni o