Scandalul internaţional în care este implicată, fără voie de data aceasta şi ţara noastră, referitor la carnea de cal, atrage de la sine măsuri fără precedent şi în judeţul Hunedoara pe linie de controale sanitar-veterinare.
6 măcelării în neregulă
Dr. Gheorghe Cristea, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari din judeţul Hunedoara, ne-a declarat că în Valea Jiului nu s-a identificat în urmă controalelor numeroase comercializarea cărnii de cal în măcelării şi carmangerii sau în orice alt loc de servicii publice: „Am avut mai multe tematici pentru măcelării şi carmangerii, prin care am urmărit dacă se comercializează sau nu acest tip de carne. Vă pot spune sigur că în Valea Jiului nu avem carne de cal la vânzare. Aceste controale n-au vizat doar acest lucru, am urmărit, totodată, şi condiţiile de igienă a spaţiilor, modul cum se face recepţia şi depozitarea cărnii, precum şi tranşarea şi expunerea ei. Am verificat împreună cu inspectorii sanitar-veterinari toate măcelăriile şi carmangeriile din Valea Jiului, iar pe lângă ele am verificat, pe alte tematici, şi toate laboratoarele de cofetărie-patiserie şi pensiunile turistice, recoltându-se probe de sanitaţie pentru a demonstra modul cum este implementat sistemul HCCP şi eficienţa curăţeniei şi dezinfecţiei din aceste unităţi publice. Revenind la carne, vreau să vă mai spun că s-au recoltat probe din carcase din toate măcelăriile şi carmangeriile, 6 dintre acestea fiind sancţionate contravenţional cu sume cuprinse între 600-800 lei. Amenzile au fost aplicate pe motive de condiţii de igienă nu foarte bune sau pentru etichetarea necorespunzătoare a produselor”.
Sărată, sărată, dar nici chiar aşa…
Din cele spuse de dr. Gheorghe Cristea am constatat că nu doar unităţile care comercializează carne au fost prinse cu nereguli, ci şi unii negustori de brânză: „Am recoltat şi probe de b