În primele faze ale hipertensiunii arteriale, alimentaţia are un rol major în vindecarea bolii. Tocmai de aceea, din meniu nu ar trebui să lipsească anumite alimente considerate adevărate În primele faze ale hipertensiunii arteriale, alimentaţia are un rol major în vindecarea bolii. Tocmai de aceea, din meniu nu ar trebui să lipsească anumite alimente considerate adevărate medicamente pentru hipertensivi.
Meniul unui bolnav de hipertensiune arterială (HTA) trebuie să conţină în primul rând cât mai puţină sare (clorură de sodiu) - există suficientă sare în alimentele naturale astfel încât să asigure organismului cantitatea minim necesară şi fără a adăuga suplimentar în mâncarea preparată.
Pe de altă parte, anumiţi compuşi chimici care au rol în scăderea valorilor tensionale şi care se găsesc cu precădere în anumite alimente trebuie incluşi cât mai des în meniu. Astfel, doar prin dietă, îmbinând utilul cu plăcerea unor reţete gustoase, se poate normaliza în timp nivelul tensiunii arteriale.
Potasiu - alimentele bogate în potasiu scad riscul apariţiei HTA. Cantitatea necesară de potasiu poate fi luată din dieta zilnică, astfel încât o suplimentare nu este necesară. Cele mai importante surse de potasiu sunt carnea de vită, carnea de somn, cod şi păstrăv, laptele, iaurtul, fasolea verde, roşiile, spanacul, cartofii, caisele, piersicile, bananele, perele, prunele, curmalele, portocalele, alunele şi migdalele.
Calciu -consumul insuficient de calciu poate duce la apariţia HTA. S-a demonstrat însă că administrarea de calciu medicamentos nu previne apariţia HTA. Cantitatea de calciu recomandată în dieta unui adult este de 800 miligrame (pentru femeile însărcinate sau care alăptează necesarul este de 1.000-1.500 miligrame). Iaurtul, laptele şi brânza sunt cele mai importante surse de calciu.
Magneziu -pentru a preve