Momârlanii din Petroşani nu-şi uită tradiţiile şi s-au reunit în cadrul unor agape. Este vorba de mesele tradiționale organizate în aer liber după sărbătoarea Paștelui. Bucătarii s-au întrecut în a prepara cele mai gustoase preparate tradiționale momârlănești. Niciun mesean nu a gustat din bucate până când acestea nu au fost sfințite de preoți.
”Se pune apă, iar când clocoteşte se pun câte şase găleţi de păsat în căldare şi se amestecă până fierbe. La urmă se pune ulei, unt, brânză. Mai avem varză, carne de oaie, cam astea sunt pentru pomană”, spune unul dintre bucătari. Rețetele nu sunt grele, însă bucătarii spun că un ingredient special face bucatele gustoase. Este vorba de dragoste. ”Astăzi am gătit păsat, carne de oaie şi varză. Nu este niciun secret, se poate face de oricine, mult suflet trebuie în primul rând şi trebuie să ai pe cineva care să te înveţe. Este foarte bună şi în aer liber şi în cantitate mai mare”, explică un alt bucătar.
Oamenii locului susţin că aceste mese se organizează pentru amintirea celor ce au trecut în lumea celor drepți. La rândul lor, preoții reamintesc că aceste obiceiuri dăinuie de mii de ani, iar tradițiile locului sunt respectate cu sfințenie de băștinași. ”Localitatea Maleia este cea mai veche din zona noastră, aici la Petroşani a fost un fort roman, iar biserica de la Maleia e atestata din 1770. Ceea ce se întâmplă aici nu s-a întrerupt niciodată, nici chiar în timpul războiului, cu toate că încercări de oprire au mai fost. Produsele sunt tradiţionale, singurul care s-a schimbat este păsatul care se făcea din mei iar acum se face din porumb. La fiecare biserică este praznic, dacă aici este ceva mai micuţ, la Jiet au fost aproape 2000 de oameni la masă”, spune preotul Dimitrie Jura, preot la Biserica cu hramul Sfintei Fecioare Maria de la Maleia.
Un alt preot spune că aceste agape datează de pe vremea dacilo