Bucătăria austriacă este de fapt un melanj de influenţe culinare, Imperiul Austro-Ungar "împrumutând" cele mai savuroase preparate din zonele învecinate. Şniţelul vienez, ştrudelul cu mere, găluştele de tot felul servite atât la desert, cât şi garnitură, varza acră sau clătitele fiind astăzi parte integrantă din bucătăria acestei regiuni. Multe dintre preparatele care se servesc în bucătăriile austriece sau în restaurante au fost gustate mai întâi de capetele încoronate, fiind considerate puncte de reper atunci când venea vorba despre rafinament, lux sau savoare.
De la palat... în stradă
Cu timpul însă, mulţi dintre nobilii austrieci au început să tânjească la un palat asemănător celor imperiale, dar mai ales râvneau la preparatele ce se serveau în acele încăperi. Aşa se face că multe dintre mâncărurile imperiale (interesant că unele dintre ele cuprind chiar denumirea de kaiser) au fost uşor transformate astfel încât să aibă acces la ele şi celelalte clase. Porţiile erau întodeauna generoase, iar decorurile foarte elaborate. Cu alte cuvinte, austriecii au ştiut mereu să aprecieze mâncărurile la adevărata lor valoare. Şi totuşi, nimic nu se risipea. Legendele spun că pe vremea Împărătesei Maria Tereza, Barbara Roman, o femeie "întreprinzătoare", ce avea în grijă un han pitoresc dintr-o zonă muntoasă, reuşea să adune resturile de mâncare de pe mesele regale, pentru a le vinde apoi, destul de ieftin, la propriul restaurant. Se obişnuia să se spună în acea vreme că fazanii şi claponii zboară miraculos din bucătăria curţii regale tocmai până la hanul Barbarei, chiar şi după ce erau fripţi. Şi în zilele de astăzi, restaurantele din micile localităţi austriece servesc mâncăruri, ce pot părea la prima vedere simple, dar care sunt totuşi încărcate de istorie.
Ştrudel cu mere
(Apfelstrudel)
Ingrediente pentru aluat: 200 g făină,