Grăsimile din peşte ne menţin mintea ageră până la vârste înaintate. Aceasta este concluzia unui studiu efectuat la Universitatea Laval (Canada), care a arătat de asemenea că macroul, tonul, somonul pot preveni bolile neurodegenerative: Alzheimer şi Parkinson.
Grăsimile din peşte ne menţin mintea ageră până la vârste înaintate. Aceasta este concluzia unui studiu efectuat la Universitatea Laval (Canada), care a arătat de asemenea că macroul, tonul, somonul pot preveni bolile neurodegenerative: Alzheimer şi Parkinson.
Mâncaţi peşte de trei-patru ori pe săptămână, ne recomandă profesorul canadian Frederic Calon, de la Universitatea Laval. Nu orice fel de peşte însă, ci din acela gras oceanic: macrou, cod, ton, somon, hering. Alături de echipa sa, prof. Frederic Calon a arătat că peştele gras oceanic conţine acizi graşi esenţiali omega 3, nişte grăsimi bune care protejează neuronii şi previn îmbătrânirea creierului. În acelaşi timp, grăsimile din peştele gras pot să reducă simptomele maladiilor Alzheimer şi Parkinson, în momentul în care aceste boli au fost depistate.
ÎNVĂŢĂM MAI UŞORTot acizii graşi omega 3 ne dau bunădispoziţie şi ţin la distanţă stările depresive. Pe lângă faptul că ne simţim bine, ne putem concentra mai bine, putem învăţa mai uşor dacă mâncăm peşte.
Studiul canadian explică mecanismul de acţiune al acizilor graşi esenţiali omega 3. Acizii omega 3 sunt constituenţi esenţiali ai membranelor celulare cerebrale, de aceea creierul funcţionează la parametrii optimi doar dacă mâncăm cod, somon, macrou. S-a demonstrat că persoanele peste 70 de ani care mănâncă peşte în fiecare zi au rezultate mai bune la testele cognitive decât cele a căror dietă este săracă în peşte.
Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne vorbeşte despre importanţa echilibru