Florile arata frumos in vaza, dar sunt spectaculoase si atunci cand le pui in farfurie. Cateva petale delicate decoreaza impecabil orice preparat in care ai pus suflet. Totusi, asta nu inseamna ca trebuie sa te limitezi la a le aseza pe marginea platoului. Multe dintre florile tale preferate pot fi incorporate in retete obisnuite, pentru a le da o savoare exotica si un parfum imbietor. Prajituri cu levantica, salate de crini, ceai de hibiscus si trandafir, risotto cu flori de dovlecel… suna captivant?
Te va surprinde sa afli ca multe dintre florile pe care le cumperi la ocazii speciale, cum sunt trandafirii, garoafele sau crizantemele, pot fi folosite la gatit. In afara de acestea, exista insa si o varietate de flori de camp, pe langa care trecem uneori nepasatori, si care ascund secrete gastronomice demne de maestrii bucatari. Daca pana acum ai fost absorbita exclusiv de mirosul lor placut si de modul in care complementeaza aranjamentele florale de la petreceri, vei descoperi ca toate aceste flori au un gust aromat, greu de uitat si care lasa o impresie profunda ori de cate ori le incerci. Asta deoarece fiecare pastreaza aroma si caracterul plantei de la care provin.
1. Condurul doamnei (caltunas)
Dintre toate florile comestibile, condurul doamnei are cea mai puternica aroma, dulce-picanta. Ca sa iti dai seama cu ce fel de bucate se potriveste mai bine, baga in gura o floare intreaga si mestec-o incet. La inceput vei simti un gust dulceag, dat de nectar, urmat de o tenta indrazneata usor piperata. Aceste flori dau personalitate salatelor, creand un joc cromatic incantator, in nuante de galben, portocaliu, rosu aprins si bej. Tot la salate poti folosi si frunzele – sunt de-a dreptul delicioase si pot inlocui caperele in garnituri, avand un gust asemanator si macrisul. Florile sunt ideale la prepararea unui otet aromat ca dressing pentru salata (ad