Fructele şi legumele de sezon sunt o materie primă pentru prepararea măştilor cosmetice. Efectul lor, datorat în bună măsură conţinutului de vitamine, fitohormoni şi săruri minerale, constă în tonifierea, rehidratarea şi catifelarea tenului. Fructele şi legumele se folosesc ca atare sau în combinaţii cu diverse substanţe.
Piersicile şi prunele sunt fructele folosite în cazul tenului seboreic cu comedoane. Se ia fructul foarte bine copt şi rupt în două. Miezul strivit se aplică pe faţă, se lasă să acţioneze 10-15 minute, apoi se îndepărtează cu apă călduţă.
Pepenele galben şi roşu sunt utilizaţi de cosmetica naturală pentru efectul lui rehidratant. Se aplică în special pe tenul deshidratat, în măşti sau masând obrazul direct cu o bucată de pepene. Se lasă 10 minute, apoi faţa se clăteşte.
Strugurii au efecte hrănitoare, calmante şi hidratante asupra tenurilor uscate şi iritate. Sucul stors din boabele de struguri albi se aplică direct pe ten sau în amestec cu alte substanţe precum amidonul, argila, tărâţea sau făina de porumb.
Roşiile sunt utile în cosmetica tenurilor grase, seboreice. O rondelă de roşie bine coaptă se poate trece peste obraz, apoi după 10 minute se clăteşte faţa cu apă. Este contraindicată aplicaţia cu suc de roşii în cazul tenurilor deshidratate sensibile, mai ales zona gâtului.
Castraveţii sunt folosiţi în loţiuni sau creme. Pentru tenurile deshidratate se face zilnic masaj uşor până epiderma va absorbi tot sucul din aceste loţiuni. Astfel tenul va deveni catifelat şi îşi va redobândi prospeţimea. (M.A.)
Fructele şi legumele de sezon sunt o materie primă pentru prepararea măştilor cosmetice. Efectul lor, datorat în bună măsură conţinutului de vitamine, fitohormoni şi săruri minerale, constă în tonifierea, rehidratarea şi catifelarea tenului. Fructele şi legumele se folosesc ca atare sau în combinaţii cu diverse su