Jurnaliştii de la Viaţa liberă din Galaţi au analizat două tipuri de conserve de pate din comerţ. Etichetele erau incomplete şi neclare, iar din lista de ingrediente aproape că lipsea cel de bază - adică ficatul. În schimb, predominau resturile animale pe care orice gospodină în mod obişnuit le-ar arunca la coş. Sursa: AP Photo
Unul dintre cele mai bine vândute tipuri de conserve din comerţ este pateul. Din lipsă de timp, din curiozitate sau pur şi simplu de poftă, mulţi aleg acest produs, fără a se gândi la ce se află, de fapt, în cutie. Aşa se face că ajungem să mâncăm cu poftă dintr-o conservă tot felul de resturi animale, pe care în mod normal orice gospodină le-ar arunca la gunoi.
Etichete incomplete şi neclare
Respectăm recomandarea medicului nutriţionist şi primul lucru pe care îl facem este să citim lista cu ingrediente. În cazul produsului cu ficat de porc, ceea ce ne uimeşte este conţinutul mic de ficat, de doar 15 la sută. Urmează, apoi, în cantităţi nedefinite, slănină, şorici, făină albă de grâu, proteină vegetală din soia, amidon din porumb, apă, sare iodată, zahăr, carmin (drept colorant) şi nitrit de sodiu, pentru conservare. Despre nitritul de sodiu şi potenţialul său cancerigen am mai scris.
Insistăm în materialul de faţă pe ambiguitatea etichetei. „Problema este că doar un singur ingredient, ficatul de porc, este menţionat în procente. Despre restul, care formează 85 la sută din masa produsului, nu se spune nimic. În ce cantitate se află fiecare? Acesta este principalul lucru la care te aştepţi atunci când citeşti o etichetă. Apoi, pasta conţine şi gluten, o proteină care poate provoca alergii puternice. Nu ni se dau informaţii nici despre cantitatea de sare (clorura de sodiu), în condiţiile în care sodiul în exces măreşte tensiunea arterială şi este dăunător pentru inimă. Ca o concluzie, o astfel de etichetă nu este de mare aju