Ministerul Sănătăţii vrea ca toată lumea să mănănce păine cu fier. Mai mult, cei care nu vor respecta această cerinţă vor fi sancţionaţi contravenţional. Academia Romănă indeamnă la prudenţă in introducerea obligatorie a acestor aditivi.
In urmă cu un an, in urma unor analize de rutină, am aflat că am o cantitate de fier dublă decăt maxima normală. După luni intregi de regim, am reuşit să aduc fierul din sănge la valoarea normală. Plana asupra mea spaima bolilor de ficat, a cancerului şi a unor dezechilibre ale organismului pe care cu greu le-aş fi indreptat.
Astăzi, Ministerul Sănătăţii din Romănia vrea să fortifice toate făinurile. Propunerea de hotărăre de Guvern precizează că "pe teritoriul Romăniei sunt interzise producţia şi comercializarea de făină nefortifiată, avănd conţinutul de cenuşă, exprimat in procente, raportat la substanţa uscată, in intervalul 0,6-0,8, pentru utilizarea pe piaţa internă in alimentaţia omului."
ALEGERI. Motivul invocat de Ministerul Sănătăţii pentru introducerea fortifierii universale a făinurilor este un studiu realizat intre anii 1991 şi 2005 din care reiese că 59% dintre copii sub 14 ani şi 31% dintre femeile cu vărste intre 15 şi 64 de ani sunt anemici. In acest caz, medicii şi patronatele din industria alimentară recomandă adăugarea de fier şi acid folic doar in o parte dintre făinuri. Astfel, va cumpăra produse de morărit şi panificaţie fortifiate doar acea parte a populaţiei cu carenţe de fier. In felul acesta se va evita incălcarea drepturilor consumatorilor de a alege ceea ce mănăncă. Această metodă de fortifiere voluntară este folosită in toate ţările din Europa.  Â
STUDII. Profesorul Constantin Ionescu-Tărgovişte, directorul Institutului de Diabet "N.C. Paulescu", spune că "metoda de fortifiere universală a făinurilor cu diferiţi nutrienţi a fost o practică