Acumularea excesivă de lichide în ţesuturi nu este cauzată doar de consumul de sare în cantitate mare, ci şi de boli grave, care pun în pericol viaţa. Află care sunt acestea.
Retenţia de lichide în ţesuturi apare atunci când există un dezechilibru între cantitatea de lichide ingerată şi cea eliminată. Ţesuturile se umflă atunci când lichidele nu sunt resorbite în sânge, aşa cum ar trebui. Retenţia poate fi localizată, de obicei la nivelul gambelor, tălpilor, mânilior şi feţei, sau generalizată - în ţesuturile de pe întreg corpul.
Mai multe motive în cazul femeilor
Majoritatea femeilor reţin lichide în ţesuturi înaintea menstruaţiei, unele dintre ele chiar cu două săptămâni înainte. Dacă ia contraceptive orale pe bază de estrogen, se vor confrunta de asemenea cu această problemă. Şi sarcina favorizează retenţia de apă în ţesuturi.
Căldura
În acest sezon, foarte multe persoane reţin apă în ţesuturi. Când temperaturile sunt ridicate, organismul elimină mai greu lichidele din ţesuturi, efortul de a menţine un echilibru al lor fiind mai mare decât în lunile mai friguroase.
Consumul excesiv de sare
Dacă în paralel consumăm şi alimente sărate, retenţia de apă va fi şi mai mare, căci srea în exces este un alt motiv pentru care ţesuturile capătă un aspect pufos. Cantitatea zilnică recomandată este de 5-6 grame, iar statisticile arată că europenii consumă între 8 şi 11 grame pe zi, adică aproape dublu faţă de cât ar trebui. Atunci când calculăm cantitatea de sare consumată, trebuie să luăm în calcul nu doar ceea ce adăugăm noi în preparate, ci şi sarea ascunsă din alimentele din comerţ. De exemplu, 100 de grame de salam pot avea până la 3 grame de sare, telemeaua depăşeşte această cantitate, iar 100 de grame de pâine poate avea 1 gram de sare.
Problemele circulatorii
Insuficienţa venoasă este o altă cauză a retenţiei.