Dacă v-aţi săturat să căraţi apă îmbuteliată, există varianta filtrelor care înlătură impurităţile, la costuri decente.
Pe piaţa din România au pătruns numeroase opţiuni de refiltrare a apei care pot transforma clasica apă de la robinet în apă plată.
Înainte de a vă avânta să cumpăraţi astfel de filtru trebuie să ştiţi la ce să vă aşteptaţi, inclusiv în ceea ce priveşte costurile.
Intoxicaţii cu fier, cupru, aluminiu de la instalaţii vechi
"Inconvenientele apei de la robinet, cel puţin în Bucureşti, sunt instalaţiile vechi. Unele sunt făcute din materiale necorespunzătoare şi cedează, iar în apă pot ajunge reziduri de plumb, fier, cupru sau aluminiu", explică nutriţionistul Corina Zugravu.
Dacă se acumulează în cantităţi mari, pot cauza intoxicaţii.
"Intoxicaţiile cu zinc, aliminiu sau cupru pot duce la afecţiuni ale pielii, ale oaselor şi ne pot afecta chiar şi vederea", afirmă Ştefan Ionuţ, specialist în nutriţie.
Mai mult, expunerea îndelungată la clor poate avea consecinţe grave, compuşii clorici având efect cancerigen.
Mecanismele suplimentare de filtrare, care pot fi cumpărate şi montate cu uşurinţă la robinetul din bucătărie, pot filtra rezidurile de plumb, cupru sau aluminiu, dar şi micile impurităţi de la ţevi.
Medicii recomandă folosirea filtrelor în special pentru persoanele care au probleme de sănătate, dar nu numai.
Pentru cine sunt recomandate
"Persoanele cu risc, precum gravidele, copiii şi bolnavii cronici - cei care suferă de diabet, bolnavii de cancer, cei cu afecţiuni pulmonare sau boli hepatice - sunt mult mai sensibili. Ar fi util să aibă astfel de filtre pentru a se proteja mai mult, ei având un risc mai mare de a fi afectaţi", explică medicul nutriţionist Ştefan Ionuţ.
500 de lei
costă un filtru fără osmoză care se pune lângă baterie. Cele mai sofisticate